Puerto Natales - Chileens Patagonie
We zijn aangekomen in Chili! Na maandag de ene gletsjer, Perito Moteno, gezien te hebben in El Calafate was het gisteren wederom een dag vol ice, ice ice baby! We werden al vroeg opgehaald om per busje naar het Lago Argentino te vertrekken waar we per supersnelle Catamaran naar de Upsalagletsjer vervoerd werden. De boot ging hard en af en toe hoorde je links en rechts het ijs tegen de boot bonken wat toch zeker gedachte opriep aan de Titanic. Gelukkig bedacht het bootpersoneel dit ook en werd er gemeld dat ze de gletsjer niet te dicht zouden naderen. De Upsalagletsjer us groter dan Buenos Aires en een van de grootste gletsjers van het zuidelijk halfrond. Ontdekt door zweden en vadraa de naam Upsala naar de Uva van Uppsala. In tegenstelling tot de Perito Moreno krimpt deze gletsjer helaas. Het was een adembenemende tocht wederom met prachtige vegetatie links en rechts en ook zelfs een pinguin. Goed ingepakt alsof het een poolexpeditie betrof hebben wij de gletsjer aanschouwt! Je wordt er ook wel stil van als je wederom ziet dat deze onder je ogen smelt en er met veel lawaai weer stukken ijs vanaf breken. We worden enorm ons enorm bewust van het milieu! Op de boot was het erg leuk. Aardige Brazilianen ontmoet en Argentijnen die allemaal ook met vakantie zijn. Grappig is dat ook zij onderling engels met elkaar spreken omdat de een Portugees spreekt en de ander Spaans. De dag vloog wel om en we hebben wederom veel IJs gezien. Prachtig maar het werd ook wel weer tijd voor wat anders zo concludeerde we gisterenavond bijLa Cucina waar we heerlijk gegeten hebben. kwamen nog bekende van de boot tegen en hebben enorm gelachen in een internet cafe waar een Nederlands meisje zat te skypen met haar zus. Ze ging niet daten met Argentijnse jongens want volgens haar waren het allemaal lopende soa-bommen! Daar kunen ze het ook weer mee doen.
Vanmorgen vroeg naar het busstation in El Calafate waar we om 8 uur gereed waren voor de reis naar Chili. Een bus vol bagpackers, Argentijnen en Chilenen die op reis zijn. Bij de grens eerst de bus uit in Argentinie en de nodige stempels gehaald om vervolgens bijde grens van Chili hetzelfde te krijgen met als verschil dat nu ook alle bagage eruit moest en we een visum kregen met ookd e nodige stempels in paspoort. Na de grens is Puerto Natales het eerste plaatsje. Het is een prachtig vissersdorp en we hebben vanmiddag even tijd gehad om wat eten te kopen voor in het natuurpark morgen, vliegticket voor zondag bevestigen en de was te laten doen. We moeten ook weer anders reken en met een factor 100. Het land ziet er wel wat armoediger uit dan Argentinie. Morgen gaan we naar het Nationale Park en daar hebben we erg veel zin. Dank voor alle reacties tot nu toe, erg leuk om te lezen! Wij hebben hier een toptijd!
Liefs, Ien en Franckie
Wat een leuk verslag van jullie avontuurlijke reis! Het is ons een raadsel, dat jullie in zo'n druk programma nog tijd vinden om een weblog bij te houden. Kun je het tempo van Frank nog een beetje bijhouden Ien? Het geluid van de afbrokkelende gletschers kennen wij nog van onze reis naar Alaska vorig jaar. Goede reis verder. Geniet ervan!
Om jaloers op te worden. We genieten van het verslag, inclusief die loslopende SOA-bommen. Doe voorzichtig als ik zie wat er daar allemaal afbreekt in de natuur. Geniet met volle tuigen.
Nog even een correctie: tuigen = teugen, maar dat hadden jullie al begrepen. Ineke, gaat het goed met je gezondheid met al die inspanningen?